fbpx

Motoare de căutare: Definiție, funcționare și 5 alternative la Google

motoare de cautare ce sunt cum functioneaza alternative la google

Cu un număr impresionant de miliarde de site-uri web populate la nivel global, oceanul de informații disponibile online poate părea vast și dificil de navigat. În această lume virtuală vastă, motoarele de căutare devin farurile indispensabile, transformând această vastă rețea de date într-un teritoriu mai ușor de explorat. Aceste instrumente online nu sunt doar simple aplicații, ci adevărați ghizi digitali, oferind utilizatorilor cheia pentru a descoperi conținutul relevant în oceanul virtual.

În fruntea acestui lanț de căutare se află Google, regele indiscutabil al motoarelor de căutare, însă nu este singurul jucător în acest mediu online vast. O mulțime de alte platforme și aplicații de căutare atrag milioane de vizite lunar, aducând contribuții semnificative în simplificarea accesului la informații și conținut divers pe internet. În acest articol, vom explora ce sunt și cum funcționează motoarele de căutare, care este diferența dintre un browser și un motor de căutare, cele mai populare motoare de căutare și alternative pentru Google.

Ce sunt motoarele de căutare?

Motoarele de căutare sunt programe software specializate care explorează și indexează conținutul de pe internet pentru a furniza rezultate relevante în funcție de interogările utilizatorilor. Acestea sunt instrumente pentru navigarea și găsirea informațiilor online bazate pe cuvinte cheie.

Motoarele de căutare permit utilizatorilor să caute conținut pe internet folosind cuvinte cheie. Deși piața este dominată de câteva, există multe motoare de căutare care pot fi folosite. Când un utilizator introduce o interogare într-un motor de căutare, este returnată o pagină cu rezultate ale motorului de căutare (SERP), clasificând paginile găsite în ordinea relevanței lor. Modul în care se face acest clasament diferă în funcție de motoarele de căutare.

Motoarele de căutare își schimbă adesea algoritmii (programele care clasifică rezultatele) pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. Acestea urmăresc să înțeleagă modul în care utilizatorii caută pentru a le ofereri cel mai bun răspuns la întrebarea sau căutarea lor.

Cum funcționează motoarele de căutare?

Deși sunt multe motoare de căutare toate au în comun modul faptul că funcționează bazându-se pe 3 pași principali:

1. Crawling: motoarele de căutare își trimit crawlerele web (spiders sau bots) pentru a explora Internetul. Un crawler web reprezintă un robot utilizat de motoarele de căutare, cum ar fi Google, pentru a parcurge și a interpreta automat paginile web de pe Internet.

2. Indexare: atunci când identifică link-uri noi, motorul de căutare încearcă să înțeleagă și să evalueze conținutul unei pagini web prin intermediul cuvintelor folosite pe acea pagină. În acest pas pagina identificată este adăugată la baza de date a motorului de căutare pentru a putea fi afișată ulterior ca rezultat în căutările adecvate conținului paginii.

3. Clasare (ranking): Pentru orice cuvânt cheie dat, motoarele de căutare sortează sau clasifică rezultatele pentru a oferi celui care caută rezultatele cele mai utile și relevante pe care le poate găsi. Clasarea poate avea loc numai după ce pașii de accesare cu crawlere și de indexare sunt finalizați. Deci, odată ce un motor de căutare a accesat cu crawlere și indexat site-ul dvs., paginile din site-ul dvs. poate fi clasate.

Detalierea procesului prin care un motor de căutare funcționează

Pentru a returna informații relevante și utile în SERP pentru interogările de căutare, un motor de căutare trebuie să stocheze informații despre cât mai multe pagini web posibil. Motorul de căutare face acest lucru prin accesarea cu crawlere (scanarea), indexarea paginilor web în baza sa de date și afișarea paginilor relevante utilizatorilor atunci când caută un anumit cuvânt cheie sau un set de cuvinte cheie.

Site-urile web sunt accesate cu crawlere de motoarele de căutare în mod regulat, ceea ce înseamnă că conținutul nou este recunoscut de motorul de căutare și luat în considerare la clasare. De asemenea, webmasterii pot notifica un motor de căutare că a fost adăugat conținut nou, astfel încât să se asigure că este indexat cât mai curând posibil.

Motorul de căutare determină relevanța unei anumite pagini web analizând informațiile pe care le-a indexat în funcție de anumiți indicatori cheie conform algoritmului său. Printre mulți alți factori, aceștia includ metaetichetele (meta tag), titlurile și conținutul paginii din care motorul de căutare recunoaște anumite expresii cheie, imagini și informații pe care le folosește pentru a determina calitatea experienței oferite de pagina web.

Setările specifice ale utilizatorului intră, de asemenea, în joc în determinarea paginilor care apar în SERPS, cum ar fi locația lor, istoricul căutărilor și orice restricții pe care le-au aplicat căutării.

Citește și: Ce este SEO, cum funcționează și cum ajută la promovarea website-urilor?

Diferența dintre browser și motor de căutare

Browserele precum Google Chrome și Mozilla Firefox sunt programe software utilizate pentru a accesa internetul printr-o adresă URL. Motoarele de căutare, cum ar fi Google și Bing, sunt aplicații software care folosesc crawler-ele pentru a găsi informații specifice pe World Wide Web folosind cuvinte cheie.

Un browser (navigator web) este o aplicație software care permite utilizatorilor să acceseze, să vizualizeze și să interacționeze cu paginile web. Browserul (o aplicație disponibilă pe calculator, tableta sau telefonul dvs.) reprezintă un intermediar între utilizator și conținutul online, furnizând o platformă pentru a afișa text, imagini, videoclipuri și alte elemente media prezente pe site-urile web. Utilizatorii pot folosi browserul pentru a naviga între diferite pagini web, pentru a accesa link-uri și pentru a interacționa cu diverse servicii online. Exemple de browsere includ Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge și Safari.

Pe de altă parte, un motor de căutare este un sistem software specializat în căutarea, indexarea și furnizarea de rezultate relevante în funcție de interogările utilizatorilor. Rolul principal al unui motor de căutare este de a ajuta utilizatorii să găsească informații specifice pe internet. Acesta explorează și indexează conținutul web, apoi utilizează algoritmi complexi pentru a returna rezultatele cele mai relevante în raport cu termenii căutați de utilizatori. Exemple de motoare de căutare includ Google, Bing și Yahoo.

Astfel, în timp ce browserul este instrumentul prin care utilizatorii accesează și interacționează cu paginile web, motorul de căutare oferă funcționalitatea de căutare, facilitând găsirea informațiilor dorite pe internet.

Cel mai bun și popular motor de căutare

Google rămâne motorul de căutare preferat pentru milioane de utilizatori din întreaga lume, jucând un rol indispensabil în viața de zi cu zi. Acesta oferă acces la informații despre o gamă vastă de subiecte, de la documentarea despre produse sau servicii până la a fi la curent cu cele mai recente știri și tendințe. Google reprezintă o resursă puternică care facilitează găsirea informațiilor dorite într-un mod convenabil și eficient.

Profesioniștii în SEO și marketing se concentrează în mod principal pe Google, având în vedere că deține o cotă de piață impresionantă de peste 90%. Capacitățile sale avansate de analiză oferă informații valoroase privind comportamentul utilizatorilor, esențiale pentru îmbunătățirea performanței unui site web.

Cu o cotă de piață de 92,82% în aprilie 2023 și peste 89,3 miliarde de vizite lunare estimate, Google domină piața motoarelor de căutare la nivel mondial. Popularitatea sa internațională rămâne de neegalat, influențând modul în care găsim, consumăm și distribuim conținut online. Google continuă să fie motorul de căutare preferat, consolidându-și poziția de lider în industrie.

5 Motoare de căutare alternative pentru Google

Deși la nivel internațional Google este cel mai utilizat motor de căutare, există o varietate de motoare de căutare în afara Google. Desigur, Bing sau Yahoo sunt ceva mai cunoscute, dar există și altele mai puțin familiare care ar putea fi utile în funcție de necesitățile tale de căutare.

Bing

Înlocuind MSN Search în 2009, Bing se clasează pe locul 2 la nivel internațional după Google cu o cotă piață de 3,14%.

Cu toate că Microsoft Bing nu deține aceeași cotă de piață impresionantă precum Google, este în mod respectabil prezent pe numeroase piețe, inclusiv în S.U.A. și Marea Britanie.

În ceea ce privește aspectul organic, algoritmii Bing nu ating același nivel de sofisticare ca cei ai Google, dar fac progrese semnificative în spațiul Inteligenței Artificiale.

Această diferență de sofisticare îi face, în general, mai accesibili pentru a fi înțeleși, prognozați și optimizați.

Datorită nivelului mai scăzut de trafic, concurența pentru primele 10 poziții în rezultatele căutărilor este mai redusă, ceea ce face ca studiul algoritmilor să ofere un ROI atractiv pentru cei implicați.

Acest motor de căutare preferă paginile vechi, de încredere și cu multe vizite.

Yahoo

Lansat în 1994, Yahoo este unul dintre cele mai vechi motoare de căutare de pe internet.

Bing de la Microsoft alimentează rezultatele căutării Yahoo. Deci, probabil veți observa unele asemănări.

Pe lângă faptul că servește ca motor de căutare web, Yahoo a evoluat și într-un portal web. Oferă diverse tipuri de conținut, de la tendințe și știri până la prognoza meteo și rezultate sportive.

Baidu

Baidu este cel mai mare motor de căutare din China, cu o cotă de piață de 61,47% în țară în iunie 2023.

Similar cu Google, Baidu oferă o gamă largă de servicii. Ca hărți, știri, o enciclopedie și un serviciu de stocare în cloud.

Algoritmul de căutare al lui Baidu este adaptat limbii și culturii chineze. Deci, dacă nu vizați piața chineză, este posibil să nu fie relevant pentru dvs.

Yandex

Yandex este cel mai mare motor de căutare din Rusia, cu o cotă de piață locală de 58,22% în iunie 2023 și de aproape 2% la nivel internațional. Este folosit și în alte țări, inclusiv în Belarus, Turcia și Kazahstan.

Pe lângă versiunea în limba rusă, Yandex are și o versiune globală în engleză – yandex.com.

Brandul Yandex oferă multe produse și servicii, inclusiv hărți, un asistent vocal, un serviciu de transport, un browser web și un serviciu de streaming de muzică.

În 2023, codul Yandex a scurs, inclusiv lista tuturor factorilor de clasare utilizați în algoritmul său de căutare. Acest lucru a dus la multe analize și interpretări.

Algoritmii Google și Yandex sunt adesea considerați similari.

DuckDuckGo

Dacă vă simțiți preocupat cu privire la anunțurile direcționate sau nu doriți ca datele dvs. de căutare să fie înregistrate, vă recomandăm să încercați DuckDuckGo, cunoscut și sub numele de „Motorul de căutare care nu vă urmărește”.

DuckDuckGo se distinge prin faptul că nu urmărește, nu colectează și nu stochează nicio informație, oferindu-vă astfel posibilitatea de a căuta în siguranță, fără a vă simți bombardat ulterior de reclame personalizate. Deși DuckDuckGo afișează reclame, acestea nu sunt adaptate individual utilizatorilor.

Interfața sa curată și utilizarea unei singure pagini pentru căutare fac experiența de navigare mai simplă în comparație cu alte motoare de căutare. Cu aproape 94 de milioane de căutări directe zilnice, începând cu 2022, DuckDuckGo câștigă treptat teren pe piața motoarelor de căutare.

DuckDuckGo se bucură de popularitate ca fiind cel mai respectuos motor de căutare în ceea ce privește confidențialitatea utilizatorilor. Rezultatele căutărilor provin din diverse surse, inclusiv propriul său crawler și alte motoare de căutare (cu excepția Google). De asemenea, oferă funcționalități avansate, cum ar fi comenzile, care vă permit să accelerați căutarea. De exemplu, tastând „!a familie corturi” în bara de căutare a DuckDuckGo, veți fi direcționat direct la pagina de rezultate a Amazon cu corturi pentru familie. Interfața sa de căutare poate fi, de asemenea, ușor personalizată pentru a se potrivi preferințelor dvs.