fbpx

Cuvinte cheie – Rolul acestora

Cuvinte cheie – sunt însușirile de caractere care sunt folosite pentru a căuta informații în cadrul motoarelor de căutare, care fac referire la un subiect anume. De asemenea, acestea se referă la termenele de căutare pe care dorești să le clasezi pe diferite pagini din cadrul unui site. După cum se poate observa, termenul de “cuvânt cheie” nu se referă explicit la un singur cuvânt. De multe ori acesta este format din mai multe cuvinte și este mai degrabă o expresie folosită în căutare.

Identificarea corectă a acestor cuvinte cheie, și apoi optimizarea conținutului bazat pe acestea, îți poate oferi posibilitatea de a obține vizite pe site la un preț redus în comparație cu o reclamă plătită. Acest proces de identificare face parte din strategia SEO a unui site.

Cum funcționează cuvintele cheie

Cand se efectuează căutări folosind un anumit cuvant cheie, motorul de căutare începe să caute în toate paginile indexate din baza de date, toate informațiile ce includ cuvintele căutate. În cadrul căutarilor se pot folosi și anumiți operatori, care să se asocieze, sau să includă anumite rezultate.

Tipuri de cuvinte cheie

Toate cuvintele cheie sunt variate ca și tipologie. Acestea nu sunt create într-un mod specific, ele sunt formate conform cu cerințele fiecărui tip de business.

În funcție de intenția din spatele acestor cuvinte cheie, acestea se pot împărții în 4 grupe:

  • Informaționale: utilizatorii care folosesc acest tip de cuvinte cheie caută un răspuns la o anumită întrebare sau informații generale;
  • De navigare: utilizatorii care intenționează să găsească un anumit site sau o pagină;
  • Comerciale: vizitatorii care doresc să investigheze mărci sau servicii. Aceștia au de obicei intenția de a finaliza o acțiune sau de a cumpăra cândva în viitor;
  • Tranzacționale: utilizatori au intenția de a finaliza o acțiune sau o achiziție.

Potrivirea interogării privind intenția unui utilizator cu cele mai relevante rezultate ale căutării este unul dintre obiectivele principale ale Google. Pe măsură ce conținutul unui site este optimizat pentru intenția de căutare, acest lucru poate duce la un public mai țintit. Acestă optimizare generează o implicare mai mare și scade ratele de respingere ale paginilor.

Rolul cuvintelor cheie pentru procesul SEO

Acestea ajută la creșterea vizibilității, a poziționărilor și a ratei de conversie. În urma folosirii acestora în mod corect pe site-ul dvs, acestea conduc orice business către un succes garantat. Datorită faptului că orientarea către mediul online a devenit un trend la care fiecare business trebuie să adere, cu atât mai important devine și procesul SEO, implicit și cuvintele cheie.

Cum să cauți cuvintele cheie pentru strategia SEO

În primul rând, începe acest proces, gândindu-te la termenii pe care îți dorești ca pozitionările business-ului tău, să crească în motoarele de căutare. Poate fi vorba de subiecte caracteristice nișei tale, sau chiar 5-10 termeni pe care îi consideri importanți. Trebuie să îți răspunzi la întrebarea ‘’ Ce ar putea căuta utilizatorii pentru a-mi găsi afacerea?’’. Să presupunem că business-ul tău constă într-o cofetarie, unde produci doar prăjituri de casă, în care folosești doar ingrediente naturale. În acest caz câteva cuvinte cheie potrivite ar putea fi: prajituri de casă, ingrediente naturale prăjituri, prăjituri facute în casă.

Cum se efectueaza analiza cuvintelor cheie?

Analiza cuvintelor cheie reprezintă procesul prin care se evaluează potențialul cuvintelor cheie și a expresiilor de căutare. Acest proces are rolul de a stabili care dintre aceste cuvinte cheie ar putea aduce vizitatori pe site. Efectuarea acestei analize se face folosind un instrument de sugestie si analiză a cuvintelor cheie precum Semrush sau Ubersuggest. De asemenea există o multitudine de astfel de programe gratuite sau plătite, depinde de tine ceea ce cauți.

Selectarea cuvintelor cheie este o parte esențială a strategiei SEO. Atenta analiză a acestora poate ajuta la creșterea vizitelor organice prin identificarea expresiilor de căutare de interes pentru public. De asemenea o optimizare a conținutului siteului bazat pe cuvinte cheie poate crește și punctajul de calitate al campaniilor plătite Google sau chiar alegerea acelor cuvinte cheie cu o comtetitivitate plătită mai mică. 

Te poți ajuta chiar tu de sugestiile de căutare

Atunci când nu mai ai nici o idee, rămai fara inspirație și nu ști ce cuvinte cheie să incluzi în lista celor pe care îți vei concentra eforturile SEO, te poți ajuta de Google. Poți face chiar tu o căutare, alegând un cuvânt aleatoriu, care definește cel mai bine afacerea ta. Dacă revenim la exemplul anterior, când vorbeam despre cofetărie, încearcă să scri ” prajituri cu ingrediente naturale”. Google îți va arăta exact care sunt termenii pe care utilizatorii ii caută cel mai des.

Nu uita, echipa GlobalDev vine în sprijinul fiecărui tip de business. Noi suntem pe Facebook si Instagram.

Info:

Keyword analysis: how to analyze your keywords for SEO